donderdag 22 februari 2007

Berlijn (dag 2)

Na genoten te hebben van een deugddoende slaap (lang leve aparte matrassen!) en een uitgebreid ontbijtbuffet, zijn we klaar voor onze tweede dag in Berlijn. Met de metro sporen we naar Oost Berlijn, waar de East Side Gallery staat, een symbool voor de vrijheid. We maken een ochtendwandeling langs dit 1.3 km lang stuk muur, beschilderd door maar liefst 118 kunstenaars uit 21 verschillende landen... Echt de moeite!



Daarna bezoeken we het Jüdisches museum. Ook dat overtreft onze verwachtingen. Het gebouw zelf is indrukwekkend en zit vol symboliek. Ook de tentoonstelling is boeiend. We dwalen er uren in rond...

Jüdisches museum, ontworpen door architect Daniel Libeskind

Zicht op de trappen binnenin het gebouw...




We lunchen in een tearoom vlakbij Checkpoint Charlie. Tijdens de verdeling van Berlijn was dit de controlepost op de grens tussen de Russische en de Amerikaanse sector. Daarna wandelen we langs de 'Topologie des Terrors' (waar vroeger de Berlijnse muur stond) naar het Kulturforum, waar de meeste musea zich bevinden. We bezoeken eerst die Neue Nationalgalerie (moderne kunst) en daarna de Gemäldegalerie (schilderkunst van de 13e tot de 18e eeuw).

Kraampjes met Russisch gerief vlakbij Checkpoint Charlie.


Steven leaving the American sector...



Wie Berlijn zegt, zegt Berlinale, het prestigieuze filmfestival dat er elk jaar plaatsvindt. Wij hadden het geluk ons in Berlijn te bevinden tijdens de laatste dagen van dat festival. Dat was wel leuk: Berlijn ademde film... De zaterdagavond was het de prijsuitreiking van de 'Gouden Beer' en wij zijn ons natuurlijk gaan vergapen aan al die sterren op de rode loper... Jammergenoeg behoorden we niet tot de celebrities die op het feest zelf waren uitgenodigd. Maar niet getreurd: ook buiten heerste er een uitzinnige sfeer, 't was echt speciaal om zoiets te kunnen meemaken.


's Avonds laat bezoeken we nog 'Haus am Checkpoint Charlie'. Dit museum toont hoe men tijdens de verdeling van Oost- naar West-Berlijn probeerde te geraken: met een zelfgemaakte ballon, met een onderzeeër, door tunnels te graven. Steven als ik staan versteld van de inventiviteit en de moed van deze mensen...
We eten op Potsdamer Platz in een Australisch restaurant - deze blog heet trouwens niet voor niets 'Ineke en Steven in Australië'... ;-)
Net zoals de vorige avond kruipen we moe maar voldaan onder de wol...

Geen opmerkingen: