zaterdag 11 juli 2009

Paleochora - Sougia

Dag 9. Na afscheid genomen te hebben van Eftichis en Marianne, voert één van hun zonen ons naar het haventje van Paleochora. Daar laten we onze grote rugzakken achter op de boot die zo meteen naar Sougia zal vertrekken. Zelf gaan we niet met de boot, maar te voet. We volgen eerst de promenade langs de zee. Het doet raar om de boot te zien vertrekken met onze rugzakken aan boord, die sowieso eerder in Sougia zullen arriveren dan wij...

We zijn nog maar pas vertrokken en het begint te regenen, even later giet het, en nog even later is het hevig aan het onweren. We zijn kletsnat en schuilen in een oude bunker op het strand. Gelukkig is het zo warm dat we na de plensbui al heel snel weer opdrogen. We passeren veel - vandaag opmerkelijk stille - zandstranden en klimmen over ruige kalkrotsen.

Geen volk op 't strand vandaag...

Wel geiten. Véél geiten.

We volgen de geel-zwarte E4 markeringen en klimmen omhoog, met een prachtig zicht op de ruige zuidkust van Kreta. Boven komen we op een groot plateau uit, vanwaaruit we onze afdaling naar Lissos inzetten.
Boven op het plateau

Steven stapt

We picknicken in Lissos, echt een magische plek. Tijdens de klassieke tijden werd hier in de beschutte baai een veilige haven gebouwd. Toen men ontdekte dat het water dat er uit de bronnen stroomde geneeskrachtig was, bouwde men er een heus kuuroord bij. Met wisselbaden, bubbelbaden, modderbehandelingen, sauna's, ... toen al! We zien allerlei overblijfselen (voornamelijk voetstukken van beelden) her en der tussen eeuwenoude olijfbolen verscholen liggen.

Vlakbij de kustlijn in Lissos staat het oeroude kerkje van Agios Kyrikos (de heilige Cyricus). Tussen de grijze stenen zitten witte, marmeren antieke bouwmaterialen van een grote basiliek die - lang geleden - op dezelfde plaats moet gestaan hebben. Archeologisch gezien is Lissos echt de topper van onze reis!

Kerkje van Agios Kyrikos

Mozaiekvloer

Na veel verwonderingskreten en nog meer foto's, is het terug klimmen geblazen, deze keer met een subliem uitzicht op Lissos onder ons. We komen opnieuw op een plateau uit. Het pad is als een spoor in de dieprode aarde te herkennen. Tussen de Aleppo-dennen dalen we een smalle kloof in. We volgen de kloof en komen uit bij de kleine en zeer verschanste haven van Sougia.

Zicht op het strand van Lissos (Als je goed kijkt zie je ook het dak van het kerkje; klik eventueel op de foto om te vergroten)

Ik in de kloof


Het is even zoeken naar ons pension Galini, waar we genieten van een verkwikkende douche. We aperitieven met zicht op zee, en eten in Polyphemos, één van de allerbeste Kretenzische restaurants volgens ons! Ex-hippie Yianni maakt er zijn eigen olijfolie, wijn, raki, en zelfs dolmades met bladeren uit de wijnranken die zijn terras overwoekeren...

1 opmerking:

luc zei

Wij deden de tocht net in omgekeerde richting.
Eftichis voerde ons naar Sougia en we zijn te voet teruggekeerd naar Paleochora.
Lissos heeft inderdaad een onvergetelijke indruk achtergelaten.
Wij waren daar toen helemaal alleen.
Op de terugweg wel 2 Nederlanders die ons vroegen of er wat verder eventueel Heineken was !!!!!