dinsdag 30 juni 2009

Kroegentocht

Dag 8: een kroegentocht! Vooral Steven was hier al weken naar aan't uitkijken. En ik kan hem geen ongelijk geven: het was een machtige tocht!

We starten in Kadros, en passeren na een zigzag klim al een eerste kafenion "Lizardaki", maar het is potdicht. We laten Spaniakos met haar vele olijfbomen achter ons en trekken de bergen in. Een écht bergpad deze keer, niet zo goed begaanbaar, maar wel avontuurlijk. Het is echt zoeken om op de juiste weg te blijven...

Vergezicht op de zuidkust van Kreta

Verlaten kerkje, voor één keer niet goed onderhouden...

Kafenion nr. 2 is gelukkig wel open :-)

In het tweede café dat we tegenkomen eten we onze picknick en drinken we een verfrissende limonade. Cafébaas Kirios Michalis komt bij ons zitten, maar aangezien hij enkel Grieks spreekt geraakt onze communicatie niet veel verder dan wat handgebaren... wel grappig. In het derde café vragen we naar Prokopis, omdat hij de sleutel heeft van het museumpje en de kerk van Ayios Pateras, maar hij blijft lui op zijn stoel zitten en zegt dat beide bezienswaardigheden vandaag gesloten zijn. Tja, niet veel aan te doen.

De legende van Ayois Pateras (de heilige Pateras) is anders wel opmerkelijk. Toen zijn 99 volgelingen vluchtten voor de piraten, maakte hij van zijn zware cape van geitenhuiden een soort kano. De gunstige wind dreef hem naar de plek waar zijn monniken hem stonden op te wachten. En alsof dat nog niet genoeg was, overleden al de monniken op net hetzelfde moment als Pateras. We zijn een oude plataan gepasseerd met 99 zijtakken, die zou getuigen van dit wonder...

Azoyires, pelgrimsoord.

Steven bij de ruïnes van een huis

Het laatste kafenion tijdens onze wandeling, "To Scholio", is ook het leukste. Je eet er aan de schoolbanken op de binnenplaats van een oud schoolgebouw, met zicht op de zee. Het is er echt zalig verpozen. Na de deugddoende pauze nemen we nog even een kijkje in de Middeleeuwse dubbelkapel voor Ayios Georgos (Sint Joris) met fresco's uit de 14e eeuw. Daarna dalen we door de Anidri kloof terug naar Paleochora.

Kafenion "To Scholio"

Steven tussen de oleanders in de Anidri kloof

Op de steilste stukken moest je je laten glijden...

Eenmaal aangekomen op het strand, lopen we langs de kustlijn terug naar Paleochora. Om onze kroegentocht goed af te sluiten, drinken we eerst iets in kafenion "Ayos", waarna we op restaurant genieten van een schotel vol Kretenzische specialiteiten.

2 opmerkingen:

luc zei

Het is na al die jaren nog perfect herkenbaar, zelfs het kerkje van St-Joris.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.