dinsdag 27 mei 2008

Glebe Garage Sale

Op zaterdag vond hier de langverwachte Great Glebe Garage Sale plaats. In het lokale gazetje van onze wijk ("The Glebe Report") werd iedereen opgeroepen om spulletjes, die men niet meer gebruikte, te verzamelen. The Glebe Report hielp je hierbij. Als je een bepaald stuk (een kast, een lamp, een rok, een broek, een stofzuiger, een knuffelbeer, ... you name it) al zes maand niet meer gebruikt had, en ook niet van plan was om het in de komende zes maand te gebruiken, dan was dat stuk klaar om verkocht te worden. Ze raadden je bovendien aan om één kamer per dag te onderwerpen aan deze "zes-maanden-test". Op maandag de woonkamer, op dinsdag de keuken, op woensdag de badkamer, etc...

Alle inwoners van de Glebe hadden deze zes-maanden-test blijkbaar goed opgevolgd, want op zaterdagmorgen broeide er iets in onze straat. Al onder de prille ochtendzon heerste er een opgewonden drukte. Voortuintjes werden volgestouwd met spulletjes-voor-verkoop. En dat aan belachelijk lage prijzen. Je kunt een voorwerp zo gek niet bedenken of je vond het wel op de Glebe Garage Sale.


Ook kraampjes met zelfgemaakte limonade en lekkere braadworsten konden natuurlijk niet ontbreken...


Ook voor muziek werd gezorgd: verschillende Glebe-inwoners speelden een deuntje in hun voortuin. Vertelde ik jullie al dat de meeste Canadezen nog een beetje in hun hippieperiode blijven steken zijn? :-)

De opbrengst van de Glebe Garage Sale ging uiteraard naar een goed doel. De verkopers werden vriendelijk verzocht een deel van hun opbrengst (10%) over te maken aan de Ottawa Food Bank. De meeste mensen gaven echter hun volledige opbrengst aan dit goed doel. De Glebe Garage Sale was dus een zéér geslaagd initiatief: de mensen zijn van hun 'rommel' verlost, andere mensen maken dankbaar gebruik van die 'rommel', en de Ottawa Food Bank vaart er ook wel bij.

De andere 364 dagen van het jaar, t.t.z. de dagen zónder Garage Sale, is het ook een beetje 'weggeefdag' in Canada. Men heeft hier de gewoonte om zaken die men niet meer nodig heeft, zomaar op straat te zetten. Heel vaak zien wij kasten, stoelen, tafels, en huishoudgerief buiten staan. Men plakt er meestal een post-it op met de tekst "Free", wat betekent dat je het voorwerp zomaar mag meenemen. Deze stukken blijven meestal niet lang staan - er is altijd wel iemand die het kan gebruiken. En zo is het elke dag een beetje "groot huisvuil" in Canada en zijn kringwinkels hier onbestaande.

4 opmerkingen:

anita zei

Hallo, dit verhaal over de garage-sale in Canada vind ik heel leuk om te lezen. Momenteel ben ik bezig een website te maken over alles wat hier in Leopoldsburg (België) aan activiteiten gebeurt. Zo vindt er op 7 en 8 juni ook een garageverkoop plaats in heel de gemeente. Er hebben al 192 gezinnen zich ingeschreven. Ik zou op de site ook willen vertellen hoe 'garageverkoop' = 'garagesale' in andere landen plaats vindt. Daarom wil ik je toestemming vragen om jou verhaal (met jouw naam) op de mijn site te mogen zetten? Kun je mij hierover een antwoord geven?
Groetjes, Anita

Ineke Imbo zei

Hoi Anita,
Ja hoor, je mag dit verhaal op je site zetten. Wat is jouw site precies?
Vele groeten en succes met de garage sale in Leopoldsburg!

jeannine zei

Lijkt een gezellige bedoening. Op deze manier vermijdt men zolders vol te stouwen die dan toch leeggemaakt moeten worden.

Anoniem zei

"Eerlijkheid siert de mens".
Ik heb uit goede bron vernomen dat J&H uit D een grote zolder met veel gerief hebben. Die zolder leeghalen is waarschijnlijk ook best gezellig...
PS laat mijn spullen wel nog even staan