zondag 16 maart 2008

Winters Ottawa

Na het skiverlof bezochten Gwen en Joos Montreal. Steven en ik konden jammergenoeg niet mee: de plicht riep :-(

Hun laatste dagen in Canada brachten Gwen en Joos door in Ottawa. En toen waren we er natuurlijk wél bij!

Hieronder zie je het parlementsgebouw van Ottawa met op de voorgrond het standbeeld van Terry Fox. Deze jongeman liep (op één 'echt' been en één 'prothesebeen') duizenden kilometers door Canada om zodoende geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Nog eens het parlementsgebouw... maar nu met de "eeuwige vlam" op de voorgrond. Deze vlam werd aangestoken in 1967 om het 100-jarige bestaan van Canada te vieren. Rondom de vlam stroomt er water - wat Canada's "unity from sea to sea" symboliseert.

We bezochten ook de grote toren ("Peace Tower") die je op de foto's hierboven ziet - 92 m boven de grond. Van daaruit hadden we een prachtig uitzicht over het ondergesneeuwde Ottawa. De lift passeerde langs de grote klokken die zich in de toren bevinden; sommige van die klokken wegen meer dan 10000 kg! De Peace Tower staat trouwens ook op het 50 dollar biljet van Canada...

In het parlementsgebouw bevindt zich ook de Memorial Chamber, waar alle oorlogsslachtoffers herinnerd worden. Deze kamer zit vol symboliek. Zo zijn de muren deels bedekt met marmer uit België - als herinnering aan de wereldoorlog. Er ligt ook een boek met daarin - handgeschreven - de namen van alle Canadese gesneuvelden. Op de grond liggen tegels die herinneren aan "Ypres" (Ieper) en "Passchendaele". Het bekende gedicht "In Flanders Fields" ontbreekt er natuurlijk ook niet.

's Namiddags gaan we de Zak's binnen - een must voor wie lekker wilt eten in een Amerikaans sfeertje... Steven en ik dronken elk een milkshake (de Zak's staat bekend voor de dikste milkshakes in town) en snoepten een "Betty's Rocky Road Brownie" - Brownies dripping with hot fudge, marshmallow & nuts, served with vanilla ice cream...

Daarna wandelden we naar "Maman", de bekende spin van Louise Bourgeois - nu met haar acht poten in de sneeuw

Uitrusten na een sneeuwballengevecht...?

Op de foto hieronder zie je het zicht op Parliament Hill (klik op de foto om te vergroten). Interessant: vergelijk deze foto zéker eens met de foto die we trokken op exact dezelfde locatie tijdens ons eerste weekend in Canada!! (klik hier)

We wandelen nog wat in de omgeving van Parliament Hill en de sluizen. Gezien de grote hoeveelheid sneeuw is het écht ploeterwerk...

... maar het loont de moeite.
Hier zie je de Ottawa Locks (sluizen) bij valavond...

Wanneer we het parlementsgebouw 's avonds voorbijwandelen, vraagt een (nors uitziende) bewaker ons of we een fototoestel bijhebben. Enigszins verbouwereerd weten we niet meteen wat antwoorden. Maar onze twijfel bleek nergens voor nodig: de norse bewaker verandert als bij toverslag in een zotte man die ons vanalles vertelt over de omringende gebouwen. Hij zwaait met zijn Canadese vlaggetje en wilt per se met ons op de foto. En dan nóg eens met mij apart. En dan nóg eens met Gwen apart. (Hij houdt van "beautiful ladies", zegt hij zelf :-)
Een gekke man, maar niet van de minste, want achteraf geeft hij ons zijn visitekaartje mee en zijn functie is "Prime Minister's Protection Detail"...

's Avonds gaan we eten in ons favoriete burgerrestaurant, de Works. De volgende ochtend vertrekken Gwen en Joos alweer naar België. Het was een fantastische 10-daagse, dankjewel voor jullie bezoek!

2 opmerkingen:

luc zei

Hier in Belgenland voorspellen de weerdiensten voor Paaszondag een wit laagje. Moet er nog sneeuw zijn als jullie toekomen ?
AAaahhhhh !

Ineke Imbo zei

Wij zullen hier in Canada ook een Witte Pasen vieren! Maar in België zouden we liever lente hebben... Kun je dat niet bestellen voor ons? ;-)