maandag 8 juni 2009

Elafonisi - Paleochora

Op dag zes doen we een klassieker, de wandeling van het romantische Elafonisi naar de hippiestad Paleochora. Elafonisi, ons startpunt, is vooral bekend om haar tropische lagune met lichtroze zand en kristalhelder water. Tijdens het hoogseizoen zou het hier erg druk zijn, maar nu is er weinig volk. We volgen de ganse dag de geel-zwart gemarkeerde E4 route die laag bij de kust blijft. Picknicken doen we aan de aandoenlijke kapel Ayios Ioannis (met oranje dak).

E4 wegwijzer

Daarna dalen we af naar een strandje waar de resten van de klassieke stad Vienna liggen. De roze en lichtgroene marmeren zuilentrommels liggen er gewoon nog op het strand! De kademuur van toen ligt nu méters boven het huidige zeeniveau. Dankzij het schuiven van de continentale platen is de westkust van Kreta immers omhoog gekomen...

Antieke zuilen op het strand van Vienna

Panoramisch zicht op Vienna (klik voor groter)

Na Vienna volgt een korte klim tot op een plateau vol geiten, waarna we afdalen naar Krios Beach. In tegenstelling tot het beschutte Vienna is dit strand wél met de auto bereikbaar. In de zomer zou dit een toeristische trekpleister zijn; nu lag er welgeteld één nudistenkoppeltje te genieten van de rust... tot wij daar kwamen natuurlijk ;-)

Krios Beach

Wegwijzer naar Paleochora

Langs de (jammergenoeg sterk vervuilde) kustlijn wandelen we verder tot het volgende strandje, Grammeno Beach, waar vooral gezinnen met kinderen van de zon en de zee aan't genieten zijn. Aangekomen in Hotel Megim worden we hartelijk verwelkomd, zeker wanneer ik Eftichis vertel dat mijn vader hier enkele jaren geleden ook gelogeerd heeft. Hij herinnert zich hem onmiddellijk en toont ons trots zijn dikke gastenboeken. 's Avonds gaan we eten in het restaurantje dat zijn vrouw, Marianne, in Paleochora uitbaat.

1 opmerking:

luc zei

Vienna was echt een terugkeer naar de Romeinse tijd.
Ter plaatse niet zo moeilijk om zich dit havenstadje voor te stellen.
En dat Eftichis en Maianne ons nog herinneren is tof.