maandag 1 juni 2009

Rondom Falassarna

Na een érg korte nacht, een taxirit, een treinrit, en een vliegtuigvlucht, landen we in het warme Chania. Onze wandelreis in Kreta kan beginnen!

Op onze vorige trekkings (zoals bijvoorbeeld in de Rocky Mountains, lees hier) hadden we steeds voor de meest 'basic' versie gekozen. Een grote en zware rugzak met daarin ons stormtentje, een slaapzak, een slaapmatje, kookpotten, een gasvuurtje, en eten voor een aantal dagen. Maar aangezien zowel Steven als ik een dagje ouder (luier? rijker? :-) worden, hadden we deze keer voor een iets luxueuzere wandelreis gekozen. Het werd de de "Kreta Kloventocht", georganiseerd door Anders Reizen en Stap Reizen. Een trekking van hotel tot hotel, waarbij onze bagage vervoerd wordt en we enkel een dagrugzak moeten dragen. Zalig!

Er was ons beloofd dat er bij onze aankomst in Chania een taxichauffeur op ons zou wachten. En ja hoor, wanneer we de aankomsthal van de luchthaven binnenslenteren, staat Stefanos daar al naar ons te zwaaien. Hij spreekt geen woord Engels, maar weet dat we naar "Hotel Panorama" in Falassarna moeten. Tijdens de rit zegt hij de naam van elk dorpje dat we voorbijrijden - "Platanias", "Kolymvari", "Kissamos" - namen die stuk voor stuk als vakantie in de oren klinken.

Hotel Panorama ís dan ook 100% vakantie! Onze mooie en ruime kamer kijkt uit op de azuurblauwe zee en het mooie zandstrand van Falassarna, net zoals het prachtige terras waar we meteen genieten van een Griekse salade (met feta) en een Kretenzische salade (met broodkorstjes en mizythra, een typische kaas uit Kreta). Alles smaakt anders dan bij ons: de tomaten, de komkommer, het brood, en vooral de olijfolie. Héérlijk!

Wanneer we vragen of het enige supermarktje in Falassarna open is, krijgen we als antwoord "today no open, tomorrow maybe open". We kopen dan maar een fles water in het hotel en trekken er meteen op uit. We wandelen langs de vele serres en olijfbomen richting "Ancient Falassarna".

Falassarna heeft twee troeven: opmerkelijke opgravingen een een groot zandstrand...

Grote distel

Een vreemde, grote stenen troon langs de weg, die vroeger de toegangsweg voor de antieke stad Falassarna was


De opgravingen liggen er verlaten bij, maar zijn daarom niet minder indrukwekkend. Beneden vinden we een oude stadsmuur, een bastion en een kademuur. Boven op de heuvel zouden de restanten van een vluchtburcht (akropolis) en enkele tempels liggen. Het is heel raar om te zien dat de kademuur zeker 7 meter boven de huidige zeespiegel ligt. De platentektoniek zorgt er blijkbaar voor dat Kreta aan het 'kantelen' is: West Kreta stijgt terwijl Oost Kreta daalt...


Steven tussen de opgravingen

Geiten genietend van zicht op zee...

Na een bezoek aan de opgravingen wandelen we langs het mooie strand terug naar ons hotel. Overal op het strand staan kleurrijke ligzetels en parasols... maar er is geen kat! We zijn de toeristen duidelijk voor. 's Avonds genieten we in ons hotel van een prachtige zonsondergang en verse vis met ladholemono (een groengele dressing van vers citroensap en de allerbeste olijfolie; een typisch Kretenzische lekkernij).

Falassarna Beach

Geen opmerkingen: