dinsdag 3 april 2007

Rekenoefening

"Hoelang zullen jullie eigenlijk op het vliegtuig zitten?" Deze vraag werd ons de voorbije dagen vaak gesteld. Met het schaamrood op de wangen moesten we steeds opnieuw toegeven dat we het niet wisten. Natuurlijk weten we onze vertrek- en aankomsttijden (zie "Tickets geboekt!"), maar aangezien deze tijden aangegeven zijn in plaatselijke tijd, ben daar ben je niet veel mee...

Ik heb dus wat zitten rekenen... En ik moet toegeven: 't was niet gemakkelijk! Australië omvat meerdere tijdzones (als het 12 uur is in West-Australie, is het al 14 uur in Oost-Australië). Om het helemaal moeilijk te maken doen niet alle Australische staten mee met het zomeruur (ook wel "Daylight Saving Time" genoemd). Bovendien werken ze Down Under niet enkel met uursverschillen ten opzichte van Greenwich Mean Time (GMT), maar ook met halve-uursverschillen...!
Hieronder vind je de uitkomst van mijn berekeningen:

17 april Brussel 17u20 - Frankfurt 18u25 = 1u05 vliegen
17 april Frankfurt 23u55 - Singapore 17u55 = 12u00 vliegen
18 april Singapore 22u15 - Darwin 04u30 = 4u45 vliegen
25 april Darwin 01u30 - Sydney 06u15 = 4u15 vliegen
21 mei Melbourne 23u00 - Londen 13u20 = 23u20 vliegen
22 mei Londen 16u20 - Brussel 18u30 = 1u10 vliegen

Voor de Number Nerds onder ons, die mijn berekeningen willen checken... Deze twee tekeningen kunnen jullie helpen:

Links: de uursverschillen t.o.v. GMT in de zomer.

Rechts: de uursverschillen t.o.v. GMT in de winter.









Nog een tip: als 't hier zomer is, is 't daar winter...

Laat me zeker iets weten als jullie andere vluchtduren uitkomen dan ik... want zelfs een doctor in hoofdrekenen kan fouten maken ;-) Tips om het lange stilzitten in het vliegtuig wat aangenamer te maken zijn natuurlijk ook altijd welkom!

2 opmerkingen:

Sealion zei

Ola pola! Aan de rechterbalk van jullie blog te zien, zijn jullie precies wat beter voorbereid dan wij (tickets + Lonely Planet :P) voor jullie trip Down Under. Jullie zullen nu wel al stevig aan het aftellen zijn zekerst!

Ineke Imbo zei

Hmmm... buiten onze vliegtickets en de Lonely Planet hebben wij ook nog niet zoveel voorbereid hoor. We hebben wel al enkele nachten in Youth Hostels geboekt... zodat we jetlagsgewijs niet teveel moeten rondtjoolen om een goed bed te vinden ;-) Maar reizen moet toch ook een beetje avontuurlijk blijven hé...